:: SOMAVITA :: Vizualizarea si interpretarea aurei umane - Terapii cu esente florale - Analiza Feng Shui - Masaj si tratamente pentru coloana vertebrala ::

 


Index
Diagnosticare si Terapii
Energetica si Anomalii
Vizualizarea Aurei
Terapii cu Esente Florale
Analiza Feng Shui
Cursuri
Osteopatie
Cazuistica
Contact
 
 
 

Articole publicate:

 

< Inapoi

    Articole publicate despre terapiile cu esente florale Bach


Revista "Vedete" nr.62/2000

"Aroma florilor, leac de inima albastra"

Conceptia ca bolile corpului fizic, in marea lor majoritate, isi au cauza in corpul mental sau in cel emotional este veche. Ea este confirmata in zilele noastre si de cercetarile intreprinse in domeniul psihoneuroimunologiei. Deci, pentru a vindeca, actul terapeutic trebuie sa se orienteze, in primul rand, spre inlaturarea cauzelor suferintelor. Acesta constituie, printre altele, obiectul psihologiei.    

Exista si o alta terapie care urmareste inlaturarea cauzelor bolilor: terapia cu esente florale.    

Terapia cu esente de flori se bazeaza pe cercetarile doctorului englez Edward Bach, specializat in bacteriologie si imunologie.

In conceptia doctorului Bach, sanatatea reprezinta unitatea totala intre spirit, suflet si corp, unitate care vibreaza in deplina armonie. Spiritul, sufletul si corpul formeaza un sistem cu autoreglare. Acesta mentine armonia, putand anula, pana la anumite limite, diversele perturbari. Depasirea acestor limite strica armonia si este exprimata de sistem ca simptom corporal. Simptomul are rolul de semnal de alarma si adeseori si de proces de curatire (diaree, transpiratie abundenta etc).

Dupa cateva etape de cercetare intermediare, acum peste 60 de ani, doctorul Edward Bach a ajuns la concluzia ca exista 38 de tipuri de stari, de dispozitii sufletesti, care scot omul din starea de armonie si care-i perturba sanatatea sau i-o pot deteriora. El a cuprins cele 38 de tipuri de dispozitii sufletesti in sapte grupe principale: 1.Teama; 2.Nesiguranta; 3.Interesul deficitar fata de prezent; 4. Singuratatea; 5. Suprasensibititatea pentru idei si influente; 6. Lipsa de curaj si disperarea; 7. Grija exagerata pentru binele altora. 

Componeta fiecarei grupe arata astfel:

1.TEAMA

a. Panica

b. Teama de lucruri sau fiinte concrete

c. Teama neprecizata

d. Teama de a pierde controlul asupra propriei persoane

e. Teama pentru altii

2. NESIGURANTA

a. Lipsa de siguranta de sine si de discernamant

b. Incapacitatea de a decide intre doua posibilitati

c. Descurajarea si indoiala

d. Pierderea speranteie. Lipsa de forta pentru a face fata unor pretentii spirituale

f.    Incapacitatea de a recunoaste propria teama de viata

3.    INTERESUL DEFICITAR FATA DE PREZENT

a.  Prea multa visare, prea putina energie pentru intentiile concrete, distragere

b. Cramponarea de trecut

c. Resemnarea

d. Epuizarea

e.     Prea munte ganduri „bantuie" prin cap

f.  Accese de melancolie

g. Incapacitatea de a invata din lectiile vietii

4.  SINGURATATEA

a. Tendinta puternica de a se retrage

b. Nerabdarea (dorinta de a face totul singur din cauza nerabdarii)

c. Trebuinta prea puternica de societate si de comunicare

5.    SUPRASENSIBILITATEA PENTRU IDEI Sl INFLUENTE

a. Nevoie exagerata de armonie

b. Vointa proprie prea slaba

c. Devierea prea usoara de la propriile decizii

d.    Predispozitie pentru invidie, gelozie, razbunare

6.    LIPSA DE CURAJ Sl DISPERAREA

a. Constiinta a propriei valori scazuta, senzatie de ratare

b. Senzatie de culpabilitate, disculpare permanenta

c. Senzatie de suprasolicitare

d.   Ajungerea la limita incarcarii sufletesti proprii, disperare totala

e.  Suferinta puternica datorita unor imprejurari exterioare sau ca urmare a unor socuri

f.  Autovictimizare

g.  Momentele slabe ale persoanelor puternice, curajoase, luptatoare

h. Senzatia ca trebuie sa te purifici

7.       GRIJA EXAGERATA PENTRU BINELE ALTORA

a. Preocuparea exagerata pentru altii

b. Detinerea de principii si convingeri solide si a dorintei de a le impune si altora

c.  Convingerea atat de puternica privind iscusinta proprie, incat apare necesitatea de a conduce sau de a influenta pe altii

d.  Cautarea binelui, vazand peste tot numai raul

e.  Rigurozitatea exagerata, pretentia prea mare fata de propria persoana

Fiind dotat cu deosebite calitati extrasenzoriale si cu temeinice cunostinte medicale, doctorul Edward Bach a gasit pentru fiecare dintre cele 38 de dispozitii sufletesti care scot omul din starea de armonie, cate o floare a carei vibratii ofera potentialul corectiv corespunzator pentru inlaturarea dispozitiei perturba­toare. Florile au aceasta capacitate deoarece, in timp ce oamenii poarta energia cosmica puternic transformata, individualizata in microcosmosul pe care il formeaza, la plante aceste energii raman armonic legate cu macrocosmosul.

Vibratia corectoare a unei flori este transmisa pacientilor sub forma unor esente. Pentru producerea acestora se folosesc doua procedee, in principiu foarte simple. Asigurarea unor calitati inalte ale esentelor presupune respectarea stricta a unor conditii cosmice, meteorologice, pedologice si de alta natura. Trebuie mentionat ca poate dura uneori ani de zile pana se intrunesc conditiile necesare pentru producerea unei esente cu inalte calitati terapeutice.Esentele obtinute prin oricare dintre cele doua metode se conserva prin adaugarea de alcool produs din cereale, intr-o proportie care sa impiedice dezvoltarea unor microorganisme a caror vibratie ar putea altera vibratia florilor. Se obtine in acest fel asa numita esenta mama.

Portia terapeutica pentru fiecare pacient se prepara dintr-o anumita cantitate de apa de izvor si de alcool, la care se adauga un anumit numar de picaturi din esenta mama.

Administrarea se face zilnic de patru ori: dimineata pe stomacul gol, inainte de masa de pranz, inainte de cina si inainte de culcare. Se iau de fiecare data doua pana la patru picaturi, in putina apa sau picurate pe limba. Exceptie fac cazurile de urgenta.

Terapia cu esente Bach este blanda si comoda si daca diagnosticarea s-a facut in mod corect, atunci conduce la vindecari spectaculoase, atat in bolile cronice cat si in cele acute, indiferent de gravitatea acestora.

Pentru o mai buna intelegere a terapiilor cu esente florale, va prezentam in continuare unele dintre ideile continute in conferinta doctorului Edward Bach din 24 septembrie 1936, care a avut loc la Wallingford.„Nu boala este importanta, ci pacientul si modul in care el este afectat; aici se gaseste cheia tratamentului.”

In viata de toate zilele, fiecare dintre noi isi arata caracterul propriu. Acesta se compune din preferintele, aversiunile, sperantele, reprezentarile, gandurile, dorintele noastre, din modul in care ii tratam pe altii etc. Caracterul nu este parte componenta a corpului nostru ci a temperamentului nostru si acesta este partea cea mai fina si mai sensibila din noi. Deci nu trebuie sa ne mire ca temperamentul, cu starile sale de spirit diferite, exteriorizeaza primul semnal al bolii. Rezulta ca pe baza sensibilitatii sale, in cazurile de boala va oferi o linie terapeutica directoare mult mai elocventa decat simptomele corporale. Modificarile din starea noastra de spirit dau indicatii clare privind esenta florala de care avem nevoie, chiar si in situatiile in care corpul prezinta doar modificari abia perceptibile.

Se stie ca o aceeasi boala se poate manifesta in moduri diferite la diferite persoane. Daca Ana are gripa ea devine iritabila, Mia, dimpotriva devine linistita si somnolenta, Dan necesita tandrete si afectiune, Ada doreste sa ramana singura... Deci, daca boala poate avea efecte atat de diferite, atunci este de la sine inteles ca nu are sens sa tratam doar boala. Este mai bine sa-i tratam pe Ana, Mia, Dan si Ada si gripa va disparea. Rezulta ca nu gripa da cheia terapiei, ci modul in care este afectat fiecare dintre pacienti. Dispozitia pacientului prezinta cea mai precisa indicatie privind esenta florala de care are nevoie.

Tot asa cum dispozitia pacientului indica tratamentul care trebuie sa-i fie aplicat in caz de boala, ea poate folosi ca avertisment timpuriu oferind posibilitatea prevenirii imbolnavirii. intr-adevar, aproape inaintea tuturor suferintelor corporale, exista o perioada de timp in care omul nu se simte in apele sale. Aceasta este perioada in care trebuie tratata starea in care ne aflam, pentru a reveni la dispozitia normala si a se preveni astfel declansarea bolii.

In concluzie: indiferent ca este vorba de profilaxie, de tratarea unor boli acute sau cronice, sau pur si simplu de dorinta de a aduce bucurie interna si liniste in conditiile in care aparent sanatatea corporala nu este afectata, principiul este acelasi: se trateaza pacientul, in acest scop se tine seama de dispozitia sa sufleteasca, de caracterul sau si de personalitatea sa. In acest fel nu se poate gresi.

Esentele de flori sunt deosebit de utile si de eficiente in tratarea copiilor. In multe cazuri, la acestia vindecarea se produce deja dupa cateva zile.

Exista multe cai care permit ajutorarea copiilor pentru a-si dezvolta in mod armonios fortele interioare. Este insa sigur ca o terapie naturala bazata pe „limba materna" a florilor este una dintre cele mai blande si mai potrivite.

Pentru a ilustra eficienta deosebita a terapiilor cu esente florale Bach, prezentam doar doua exemple de vindecare din cazuistica proprie.

  1. S.M. - baiat de 12 ani, suferind de enurezis. Toate tratamentele anterioare nu au dat nici un rezultat. S-a verificat pozitia vertebrelor din zona coccidiana. A fost gasita corecta. S-a verificat pozitia locului de odihna si s-a constat ca nu se gasea sub influenta unor radiatii geopatogene. Odata exclusa posibilitatea ca enurezisul sa fie datorat sau favorizat de cauzele mentionate anterior, s-a trecut la analiza dispozitiilor sufletesti care scot omul din starea de armonie. S-a constatat ca pacientul se teme de intuneric. Terapia cu esente florale de Mimulus Guttatus, care combate teama de lucruri concrete, a ajutat pacientul sa se vindece de enurezis dupa doar trei zile.
  2. M.A. - fata de 15 ani, suferind de un tic nervos, cvasipermanent, al obrazului stang, cu efecte dezastruoase asupra vietii sociale a pacientei. La analiza starilor sufletesti care-i puteau strica armonia interioara, s-a ajuns la concluzia ca acesta a aparut consecutiv implicarii intr-un accident rutier, fara decese,  dar cu  mult  sange,  care  s-a consumat la varsta de 11 ani. Terapia cu esenta florala de Ornithogalum Umbellatum, care combate suferintele datorate unor imprejurari exterioare, a inceput sa dea rezultate dupa primele zile de administrare, frecventa ticurilor rarindu-se vizibil. Dupa mai putin de doua saptamani, acestea au diparut cu desavarsire.

Se afirma uneori ca, anumite terapii complementare ar putea da rezultate bune datorita efectului placebo. Exemplul urmator combate aceasta idee, cel putin in privinta esentelor florale Bach.

In zona blocului in care locuieste unul dintre membrii colectivului, s-a pripasit o catea cu comportari cel putin bizare. Circula cu un aer absent si relativ des, atat ziua cat si noaptea, emitea urlete lugubre, a caror durata se intindea pe multe minute, deranjand din plin locatarii. S-a afirmat ca acest comportament ar fi fost declansat de faptul ca i-au fost omorati puii in prezenta ei. In disperare de cauza i s-au administrat, in apa de baut, doua picaturi de esenta florala Ornithogalum Umbellatum. La scurt timp dupa administrare, comportamentul catelei a devenit normal. Rezulta din acest exemplu si din multe altele ca terapiile cu esente florale Bach dau rezultate bune si in tratarea animalelor.

In concluzie, esentele de flori Bach sunt preparate lichide care poseda o imprimare energetica clara a modelului vibrator propriu unei anumite flori. Ele se adreseaza sanatatii intr-un sens larg, deoarece recunosc o relatie intre suflet si corp. Esentele pun in interactiune „limba florilor" din natura exterioara cu starea de sanatate interioara.

Dr.ing. Alexandru PAP

 © Somavita 1999-2012

< Inapoi