:: SOMAVITA :: Vizualizarea si interpretarea aurei umane - Terapii cu esente florale - Analiza Feng Shui - Masaj si tratamente pentru coloana vertebrala ::

 


Index
Diagnosticare si Terapii
Energetica si Anomalii
Vizualizarea Aurei
Terapii cu Esente Florale
Analiza Feng Shui
Cursuri
Osteopatie
Cazuistica
Contact
 
 
 

Articole publicate:

 

< Inapoi

    Articole publicate despre terapiile cu esente florale Bach


Revista "Formula As" nr.459/17.12.2001

"Un medicament pentru suflet: FLORILE (Terapia Bach)"

Pornind de la observatia ca toate bolile au o cauza psihica, un medic englez a gasit remediul ideal: florile. Un medicament pentru suflet, care vindeca boli trupesti

Starile sufletesti ne influenteaza direct sanata­tea. Singuratatea, supararea, nelinistea, stresul, frica - iata, numai cativa factori care ne pot imbolnavi foarte grav. In 1930, medicul englez Edward Bach, specialist in bacteriologie si imunologie, a cercetat starile psihice si a ajuns la concluzia ca acestea sunt direct raspunzatoare de starea de sanatate. Pe baza observatiilor sale, a elaborat un tratament pe cat de simplu, pe atat de eficient: terapia cu esente florale. Vremea inovatiilor stiintifice medicale a facut ca terapia Bach sa cada incet, incet, in uitare. Iata insa ca un roman care s-a convins de eficienta ei a readus-o in actualitate, iar rezultatele obtinute in tratament nu au intarziat sa apara.

D-l ALEXANDRU PAP este inginer electrotehnic si doctor in energetica. Chiar daca energetica nu are nimic comun cu energiile subtile ale corpului omenesc, el s-a oprit asupra studierii lor cu un interes deosebit, "poate si datorita faptului ca in acest domeniu sunt inca multe zone albe, necercetate" dupa cum singur declara. Fascinat de reteaua energetica interna a corpului omenesc, dar si de aura ce inconjoara orice organism viu, el a incercat sa afie ce se ascunde dincolo de spectrul de culori al acesteia. Alaturi de alti specialisti ai medicinii complementare, a reusit sa diagnosticheze cu precizie boli si sa aplice cu succes tratamente naturale. 

Totul despre suflet

-   D-le Alexandru Pap, lucrati in cadrul unui cabinet de medicina alternativa unde, alaturi de alte metode terapeutice, recomandati pacientilor si terapia cu esente florale. Fiindca nu multa lume a auzit de terapia Bach, va rog sa ne dati cate­va amanunte.

Am aflat de terapia Bach din intamplare, prin anii '80. Citisem un articol intr-o revista germana si ideea m-a atras foarte mult. In 1991, am avut ocazia sa fac o calatorie la Viena si sa cunosc un terapeut care folosea in tratament esentele florale Bach. Vazandu-ma interesat de aceasta metoda, mi-a dat cateva materiale despre terapia Bach si mi-a indicat de unde pot procura esentele de flori necesare in tratament. Lecturand acele materiale, mi-am dat seama de modul unic de gandire al medicului britanic, pe care voi incerca sa-l explic.

In conceptia lui Edward Bach, sanatatea reprezinta unitatea totala intre spirit, suflet si corp, unitate care vibreaza in deplina armonie. Spiritul, sufletul si corpul formeaza un sistem capabil sa se autoregleze, sa se armonizeze atat de bine, incat poate anula, pana la anumite limite, diversele perturbari exterioare. In urma cercetarilor sale, Bach a ajuns la concluzia ca toate bolile corpului fizic se datoreaza unor stari de disconfort psihic. Timp de 6 ani el a studiat cateva mii de pacienti, in final reusind sa defineasca 38 de stari de disconfort psihic care destabilizeaza echilibrul sistemului, favorizand aparitia bolilor. El a impartit cele 38 de tipuri de dispozitii sufletesti in 7 grupe principale. Interesanta este observatia ca multe dintre aceste stari nu erau percepute atat de acut atunci cand au fost definite (acum 60 de ani), ele fiind caracteristice mai mult omului modern. Va veti putea convinge singuri de acest lucru, urmarind lista lui Bach:

  • Teama - panica; teama de lucruri sau fiinte concrete; teama neprecizata; teama de a pierde controlul asupra propriei persoane; teama pentru altii.
  • Nesiguranta - lipsa sigurantei de sine si a discernamantului; incapacitatea de a decide intre doua posibilitati; descurajarea si indoiala; pierderea sperantei; lipsa fortei de a face fata unor pretentii spirituale; incapacitatea de a recunoaste propria teama de viata.
  • Lipsa interesului fata de prezent - prea multa visare, prea putina energie pentru intentiile concrete, distragerea atentiei de la scopul propus; cramponarea de trecut; resemnarea; epuizarea; prea multe ganduri care "bantuie" mintea; accesele de melancolie (tristete); incapacitatea de a invata din lectiile vietii.
  • Singuratatea - tendinta puternica de retragere din viata sociala; nerabdarea (dorinta de a face totul de unul singur din cauza nerabdarii); nevoia acuta de societate si de comunicare.
  • Suprasensibilitatea pentru idei si influente - nevoia exagerata de armonie; vointa proprie prea slaba; devierea prea usoara de la deciziile proprii; predispozitia pentru invidie, gelozie, razbunare.
  • Lipsa de curaj, disperarea - constiinta scazuta a propriei valori, senzatia de ratare; senzatia de culpabilitate, disculparea permanenta; senzatia de suprasolicitare; atingerea limitei incarcarii sufletesti proprii, disperarea totala; suferinta puternica datorata unor imprejurari exterioare sau ca urmare a unor socuri; autovictimizarea; momentele de slabiciune ale naturilor puternice, curajoase, luptatoare; nevoia de purificare spirituala.
  • Grija exagerata pentru binele altora - preocuparea exagerata pentru viata celor din jur, incercarea de a impune celor din jur principiile si convingerile proprii; convingerea puternica privind iscusinta proprie si necesitatea de a conduce sau a influenta pe cei din jur; cautarea continua a binelui, dar observarea permanenta a raului; rigurozitatea in conducerea vietii si pretentiile exagerate de la sine.

Fiind dotat cu niste calitati extrasenzoriale de exceptie, Edward Bach a cautat (si a gasit), pentru fiecare stare de disconfort psihic in parte, cate o floare a carei vibratii creeaza un camp morfogenetic cu potential corectiv, capabil sa readuca bolnavul la starea normala de echilibru. Conform teoriei sale, vibratiile florilor au capacitatea de a inlatura dispozitia perturbatoare. Explicatia lui: oamenii folosesc o energie cosmica puternic transformata, individualizata in microcosmosul pe care il formeaza, in timp ce plantele raman armonic legate de macrocosmos. Ideea ca bolile corpului fizic, in marea lor majoritate, isi au cauza in corpul mental sau in cel emotional, a fost demonstrata stiintific de cercetarile intreprinse in domeniul psihoneuroimunologiei. Deci, am putea spune ca Edward Bach a facut pionierat in acest domeniu. 

Vibratia florilor

- Practic, cum se obtin aceste esente florale? Este un procedeu laborios?

Nu este simplu sa realizezi esentele florale, chiar daca dispui de aparatura sofisticata. Sunt cateva conditii care trebuie respectate cu strictete. Plantele trebuie urmarite de la faza de rasad pana cand ajung la maturitate deplina. Conditiile de crestere nu trebuie influentate deloc - ma refer la ingrasaminte, insecticide etc. Se recolteaza numai florile, se pun in farfurii de sticla, in apa de izvor si se lasa la soare cateva ore. In acest fel, apa preia vibratia lor. Pentru ca aceasta vibratie sa nu fie afectata de eventuale microorganisme care s-ar putea dezvolta in masa lichidului, se adauga o anumita cantitate de alcool de cereale si se obtine o esenta-mama. La prima vedere, pare un procedeu simplu. Dar nu este deloc asa. Pretentiile sunt foarte mari. Uneori, nu se pot obtine esentele florale ani la rand. De exemplu, in unii ani, chiar cand plantele ajung la maturitate, ploua o saptamana intreaga sau cerul este acoperit de nori si nu se pot recolta. Interesant este faptul ca si culegatorii de flori au o conduita anume. Ei procedeaza la fel ca pictorii de icoane: inainte de recoltare, fac o pregatire spirituala deosebita, prin post si rugaciune. De asemenea, sunt de luat in considerare si alti factori de care depinde calitatea esentelor: fazele Lunii, influenta energetica a locului, umiditatea atmosferica etc, de aceea, nu oricui ii este la indemana sa realizeze esente Bach. Sunt recunoscuti doar doi producatori de esente florale Bach in intreaga lume: unul in Anglia si altul in Germania. M-am gandit la un moment dat sa fac singur esentele florale, dar nu am reusit. Din cele 38 de plante folosite in terapia Bach, doar jumatate se gasesc in flora tarii noastre. Am incercat sa determin florile folosite de doctorul Bach dupa planse color, cu ajutorul unor botanisti, dar unele au fost imposibil de recunoscut. De aceea, folosesc in terapie esente florale englezesti. 

-  In ce consta, concret, terapia Bach?

       In primul rand, se face un test psihologic, care contine 100 de intrebari sau afirmatii, la care pacientul trebuie sa raspunda cat mai sincer. Aici intervine o problema. Am observat ca exista oameni care, ori nu se cunosc suficient de bine, ori au pareri prea bune despre ei insisi. De aceea, uneori este greu sa gasesti problema care-i framanta si care-i afecteaza cel mai mult. Apoi, se face un test de culoare - pacientul isi alege o culoare caracterizanta, care pe poate da lamuriri despre inclinatiile lui psihologice. In final, pentru precizia diagnosticul, recurgem la vizualizarea interactiunii aurelor. Dupa ce pacientul a fost incadrat intr-o anume tipologie Bach, i se da o sticluta cu un amestec din esentele florale care-i sunt favorabile, din care se vor administra 3 sau 4 picaturi, de 3-4 ori pe zi. 

-  Pare neverosimil de simplu. Cat dureaza tratamentul si care sunt rezultatele?

Terapia cu esente Bach este blanda si comoda, iar daca diagnosticarea s-a facut corect, atunci conduce la vindecari spectaculoase - atat in bolile cronice, cat si in cele acute, indiferent de gravitatea lor. Am observat un lucru interesant: daca pacientul nu intrerupe tratamentul dupa disparitia problemelor care l-au afectat, este posibila revenirea simptomelor. Am avut un astfel de caz: o doamna avea insomnii cronice, de mai mult de 7 ani. Nu dormea mai mult de 1-2 ore pe noapte. l-am depistat cauza insomniilor, a inceput terapia Bach si ajunsese sa doarma "bustean". A fost atat de incantata de rezultatul tratamentului, incat nu s-a indurat sa-l intrerupa. Dupa circa trei saptamani,insomniile i-au revenit. 

-  Terapia Bach poate fi urmata la orice varsta? Nu are contraindicatii?

Esentele de flori nu dau nici efecte secundare, nu au nici contraindicatii, indiferent de varsta pacientului. As vrea sa pun un accent deosebit pe utilitatea si eficienta lor in tratarea copiilor. In multe cazuri, s-au obtinut vindecari spectaculoase in doar cateva zile de tratament. 

-  Se pot preciza bolile care se vindeca prin terapia Bach?

-  Este foarte pretentios sa afirm ca terapia Bach este capabila sa vindece boli anume. Insa este logic ca restabilind armonia, organismul stie ce are de facut. Important este sa se rezolve cauzele. Daca efectele bolii asupra organismului nu sunt ireversibile, se poate spune ca boala este vindecabila. 

CAZURI

  S.M. (12 ani), Bucuresti. Diagnostic: enurezis. Toate tratamentele anterioare pe care le urmase nu dadusera nici un rezultat. S-a verificat pozitia vertebrelor din zona coccidiana. A fost gasita corecta. S-a controlat pozitia locului de odihna. Nu se gasea sub influenta unor radiatii geopatogene. O data exclusa posibilitatea ca enurezisul sa ne datorat sau favorizat de cauzele mentionate anterior, s-a trecut la analiza dispozitiilor sufletesti care l-ar fi putut scoate din starea de armonie. S-a constatat ca pacientul se teme de intuneric. Terapia cu esente florale de Mimulus guttatus, care combate teama de lucruri concrete, a ajutat pacientul sa se vindece de enurezis dupa doar trei zile.

  N.A. (15 ani), Bucuresti. Diagnostic: tic nervos cvasi-permanent al obrazului stang, cu efecte dezastruoase asupra vietii sociale a pacientei. La analiza starilor sufletesti care-i puteau strica armonia interioara, s-a ajuns la concluzia ca ticul a aparut dupa implicarea ei intr-un accident rutier (in care nu s-au inregistrat decese, dar unde vazuse mult sange, provenit de la ranile pasagerilor din masina in care se afla), cand avea 11 ani. Terapia cu esenta florala de Ornithogalum umbrellatum, care combate suferintele cauzate de imprejurari exterioare, a inceput sa dea rezultate dupa primele zile de administrare, frecventa ticurilor rarindu-se vizibil. Dupa circa doua saptamani, ticurile au disparut cu desavarsire.

  E.V. (39 ani), Pitesti. Diagnostic: nevroza depresiva, cauzata de pierderea locului de munca. A incercat sa se angajeze la diverse firme, dar, devenind o persoana ezi­tanta si pierzandu-si increderea in fortele proprii, eforturile i-au fost zadarnice. Dupa tratamentul cu un amestec format din 5 esente florale Bach, a devenit o persoana decisa si sigura pe sine, fapt care a condus, printre altele, si la gasirea unui loc de munca foarte bun. La nivelul corpului fizic, transformarile psihice au condus la reducerea pierderilor excesive de sange prin menstre.

  R.B. (55 ani), Bucuresti. Pacienta acuza dureri violente, de fiecare data in alta parte a corpului, plangandu-se ca nici un medic nu i-a putut stabili un diagnostic. Dupa tratamentul cu esenta florala Bach, tipica pentru combaterea fricii de boala, durerile au disparut.

  I.S. (35 ani), Calarasi. Diagnostic: stare de anxietate, in urma unui regim de munca exagerat si stresant. Printre altele, aceasta a condus la diminuarea dorintei sexuale si la ejaculare precoce. Dupa 6 saptamani de terapie Bach, starea de anxietate a disparut, iar pacientul a revenit la o viata sexuala normala.

  D.N. (33 ani), Oradea. Pacienta se plangea de fenomene tipice de poltergeist, care apareau in propriul dormitor, in special noaptea. Rezultatele testelor pentru incadrarea in tipologia Bach au dus la concluzia ca pacienta se temea de intuneric si de fantome, poltergeistul fiind generat chiar de ea. La scurt timp dupa inceperea terapiei cu un amestec de 7 esente florale Bach, pacienta a scapat de frica si, ca urmare, fenomenele poltergeist nu s-au mai produs.

  R.G. (24 ani), Bucuresti. Tanara a fost terorizata de patronul ei la locul de munca. Ca urmare, complexul de inferioritate de care suferea inca din copilarie i s-a amplificat. La nivelul corpului fizic a inceput sa sufere de diskinezie biliara. Terapia Bach a inlaturat complexul de inferioritate si pacienta s-a vindecat astfel si de suferinta biliara.

FLORENTIN POPA© Somavita 1999-2012

< Inapoi